Tokatta Elektronik Çek

Gönderen Şakir KOÇ 3 Şub 2010





Tokat'ta bir müteahhit, "elektronik çek" fikrini Kültür Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'ne tescil ettirirken, projesinin kanun teklifi taslağı haline getirilmesi için de çalışma başlattı.






Türkiye'de internet bankacılığının yaygınlaşmasıyla zaman ve iş gücü kaybının önüne geçilirken, gelişen teknolojiye yenileri ekleniyor. E-para kabul eden banka sayısı hızla artarken, elektronik çek kullanımı, elektronik borç alma gibi değişik uygulamalar için de dünyanın önde gelen finans kuruluşları ve internet teknoloji şirketleri çalışma içinde. Bu kapsamda sık sık çek-senet alışverişinde bulunan müteahhit Serdal Atsız da "e-çek" (elektronik çek) uygulaması fikrini ortaya koydu. Atsız, her gün yüzlerce çek-senetle uğraşmak zorunda olmalarından dolayı böyle bir fikrin doğduğunu belirterek, "İşlerin daha kolaylaşması adına elektronik çek tasarısı projesi geliştirdim. Projenin mantığı, bankaların internet şubesinde çek-senetlerin, elektronik ortamda bir çek yaprağında olan bütün bilgilerin olması şartı ile EFT yapar gibi gidip gelmesidir. Her elektronik çekin yazıcıdan çıktısı alınarak bir barkot numarası olacak. Vergi dairelerinde olduğu gibi bankacılık düzenleme kurulunda da böyle olacak. Çek ve senetlerin bastırılması, ulaşım, kargo gibi masraflar bu sistem için harcanacak miktarın milyonda biri etmeyecek" dedi.


Dünyada hiçbir kuruluş ve sistemin bu elektronik çek sistemini kullanmadığını iddia eden Atsız, "Bugüne kadar böyle bir sistem düşünülmedi ve yoktu. TBMM'ye bu fikrimi sundum. Projem kanun tasarısı haline geliyor. Birçok bankanın genel müdürü ile görüştüm. Hepsi bu konunun büyük önem arz ettiğini söylediler ve bir an önce bunun kanunlaşması gerektiğini ifade ettiler. Çek-senedin elektronik ortama geçmesi önemli. Çünkü bunun bir örneği yok. Türkiye'de yarım milyon kişinin bu sistemi kullanacağı göz önünde bulunduruluyor. Bütün noter tasdiklerini yaptırdım. Kültür Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'nde kayıt tescilini yaptırdım. Bu eser şahsıma aittir. Ben bu eserin kullanılması için TBMM Kanunlar Genel Müdürlüğü'ne sundum ve kabul ettiler. Türk bankalarının çoğu projenin peşinde" diye konuştu.


Atsız, e-çek'le artık çek yazılması ve masrafının düşeceği belirterek konuşmasına şöyle devam etti: "Aynı zamanda çeklerimizin yazılıp yazılmadığını sistemden kolay bir şekilde takip etmiş olacağız. Çek koçanları ile artık uğraşmayacağız. Ticari kuruluşlar çeklerinin takibi konusunda rahatlayacak. İnternet üzerinde çeklerini daha rahat takip edebilecekler. Hem çeklerimizi hem senetlerimizi kontrol altına almış olacağız. Bu şekilde sahteciliğin de önüne geçilecek."