Gazze'de tek suç kredi kartı çalmak mı?

İsrail'de iki üst düzey subay, Gazze'de beyaz fosfor kullanılması sebebiyle disiplin cezası aldı. Ülkede yapılan soruşturmalarda şu ana kadar tek bir asker mahkumiyet aldı. Askerin suçu da bir Filistinli'nin kredi kartını çalmak.

Haaretz gazetesi, İsrail ordusunun geçen yılki Gazze savaşında beyaz fosfor kullanılmasını onayladıkları için biri Tuğgeneral, diğeri Albay iki üst düzey yetkilinin disiplin cezası aldığını yazdı.

Gazetenin haberine göre, açılan askeri soruşturmada, iki yetkilinin, bir BM yardım ajansının idaresindeki binaya bu son derece yakıcı mühimmatın kullanılmasıyla insan hayatını tehlikeye attığına karar verildi.

Haberde, subaylara hangi cezanın verildiği belirtilmedi.

TEK MAHKUMİYET KREDİ KARTI ÇALMAKTAN

İsrail kaynakları Gazze savaşı ile ilgili şu ana kadar 150 vakayı soruşturduklarını belirtiyorlar. Şimdiye dek operasyon sırasında yaşananlarla ilgili tek bir dava mahkumiyetle sonuçlandı; bunda da bir İsrail askeri bir Filistinlinin kredi kartını çaldığı için yedi ay hapis cezasına çarptırıldı.

İSRAİL: SAVAŞ SUÇU İŞLEMEDİK

Öte yandan İsrail, geçen 2009'un Ocak ayındaki Gazze operasyonu ile ilgili raporunu Birleşmiş Milletler'e sundu. Raporda, İsrail kuvvetlerinin savaş suçu işlediği iddialarına ilişkin herhangi bir kanıt bulunamadığı bildiriliyor.

Bununla birlikte raporda da iki askeri yetkili hakkında, Gazze'deki BM merkezine atılan beyaz fosfor bombaları ile ilgili disiplin işlemi yapıldığını ortaya koyuyor.

Raporda, çok sayıda fosfor bombasının ordunun kurallarını ihlal eder şekilde atıldığı belirtiliyor.

Solunum sisteminde sorunlara yol açan beyaz fosforun nüfusun yoğun olduğu alanlarda kullanılması, Gazze Operasyonu'nun en tartışmalı uygulamalarından biriydi.

Birleşmiş Milletler, geçen yılki Gazze operasyonu sırasında gerek Filistinli örgütlerin gerekse İsrail'in savaş suçu işlendiği iddialarını soruşturmasını istemişti.

İsrail'in Gazze'ye Aralık 2008-Ocak 2009 arasında düzenlediği operasyonlarda BM'nin Gazze'deki Filistinlilere yardım misyonu (UNRWA) binasının gıda deposu, eğitim merkezi ve okulları maddi zarar görmüştü. İsrail'in bu operasyonlar sırasında beyaz fosfor da kullandığı da bildirilmişti.

BM RAPORU BU HAFTA SUNULUYOR

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, konuyla ilgili raporunu bu hafta BM Genel Kurulu'na sunacak.

BM'nin savaş suçları konusunda yetkili yargıcı Richard Goldstone, her iki tarafın da güvenilir ve bağımsız soruşturmalar yürütmesini istemiş, aksi halde konunun uluslararası yargıya sevkedileceği uyarısında bulunmuştu.

Genel Kurul, 5 Kasım'da Goldstone raporunun sonuçlarını desteklemiş ve hem Filistinli hem de İsrailli yetkilileri ihlallere ilişkin kendi soruşturmalarını yürütmek için 5 Şubat'a dek süre tanımıştı.

İsrail konunun uluslararası savaş suçları mahkemesine gitmesini önlemek için bir diplomasi atağı yürütüyor.

Hamas da İsrail'e atılan roket ve havan topları konusunda kendi soruşturmasını yapmaya çağırılmıştı. Ancak Hamas yetkilileri konuyla ilgili 'bağımsız' soruşturma çağrılarını gözardı ediyor. Hamas yetkilileri, roket saldırılarında sivilleri hedef almadıklarını, amacın askeri hedefleri vurmak olduğunu; ancak roketler güdümlü olmadığından sivillerin de zarar görebildiğini savunmuştu.

NTV-Ajanslar