Bilgisayarinizi Hizlandirmanin 13 Yolu

Gönderen Şakir KOÇ 24 Eyl 2009


1. Disk Birlestirme: Eger bilgisayariniz yavas çalisiyorsa bunu sebebi dosyalarinizin sabit disk üzerine bölük pörçük sekilde dagilmis olmasi olabilir. PC'nize bir dosya kaydettiginizde bu dosya müsait olan ilk bos yere kaydedilir. Eger bu bos yere dosya tamamen sigmazsa bir sonraki bos bölgeye dosya dagitilir ve bu süreç böylece devam eder. Dosyalariniz bu sekilde dagildiginda bilgisayar, bu dosyalari çagirdiginizda her seferinde bu parçalari teker teker bulup bir araya getirmek zorunda kalir. Bu süreç sisteminizi yavaslatir. Sükür ki bunu düzeltmenin kolay bir yolu var. Sadece su asamalari uygulayin: Bir PC'yi göz önünde bulundurursak; baslat menüsüne oradan programlara girin. Programlarin altindan Donatilar ve oradan da Sistem Araçlarina girin. Burada Disk Birlestiricisi programinin ikonunu görüyor olmalisiniz. Programa tiklayin ve disk birlestirme islemi baslasin. Yalniz bilmis olunki bu islem genellikle uzun sürer bu yüzden birlestirme islemini yatmadan önce veya ise gitmeden önce ayarlayip yapilmasini saglayabilirsiniz.

2. Kayit defterini temizleyin: Herkes PC'nizin kayit defterini temizlemenin performansi arttirmaya yardimci olduguna katilmaz ama sisteminizin yavasligindan biktiysaniz bunu denemenin pek bir zarari olmaz. Kayit defterinizle herhangi bir islem yapmadan önce kesinlikle onu yedeklemeyi unutmayin. Çünkü sisteminizin çalismasini saglayan birçok ayar orada kayitli tutulur ve bunlarin degistirilmesi istenmeyen sonuçlar dogurabilir. Kayit defterinde ne ise yaradigini bilmediginiz seyleri kesinlikle silmeyin, PC'nizde büyük çapta hasara sebep olabilir. Dikkatli olun ve ücretsiz bir alternatif olan CCleaner programini kullanin. Program sadece kayit defterinizi temizlemekle kalmiyor burada bahsi geçen birçok sorunu da halledebiliyor.

3. Eski programlari kaldirin: Bilgisayariniza uzun süredir kullanmadiginiz programlar mi var? PC'nizde neler yüklü haberiniz var mi? Bu programlarin sabit diskinizi resmen tikayip sisteminizi yavaslatmasi mümkün. Baslat menüsüne girin, Denetim Masasini seçin ve oradan Program Ekle/Kaldir'i seçin. Burada PC'nizde kurulu programlarin bir listesini görürsünüz. Ayrica bu programlari hangi siklikla kullandigiz da burada gösterilir. Eger cevap "hiçbir zaman" ise o programlari içiniz rahat bir sekilde silip sabit diskinizde yer açabilirsiniz.

4. Casus yazilim kontrolü: Casus yazilimlar bugünlerde internet kullanan herkes için neredeyse kaçinilmaz bir durum olusturuyor. Virüs koruma programlari her zaman en büyük tehlikeyi yakalar ama elbette arada kaynayip sisteminize giren bir seyler olur. Iste bu zararlilar sisteminizi yavaslatabilir. Eger bilgisayariniza casus yazilim bulastigindan süpheleniyorsaniz veya sadece sisteminizin temiz oldugundan emin olmak istiyorsaniz ücretsiz olan Ad-Aware yazilimini kullanabilirsiniz.

5. Disk hatalarini düzeltin: Disk birlestirme diskinizdeki en kötü problemleri ortadan kaldirirken sisteminiz, diskinizin baska yerlerindeki hatalardan dolayi yavaslayabilir. Bilgisayarinizdan dosya silerken ve bilgisayariniza dosya kopyalarken bozuk sektörler olusabilir. Bu sektörler dosyalara ulasmayi veya kaydetmeyi zorlastirabilir ve bilgisayarinizi yavaslatabilir. Bu problemleri baska bir Windows araci ile tespit edebilirsiniz. Baslat menüsüne girin ve bilgisayarima tiklayin. Bilgisayarim açildiginda hatalara karsi tarama yapilmasini istediginiz diski seçin. Sag tus menüsünden Özelliklere gelin. Burada yeni bir pencere açilacaktir. Oradan Araçlari seçin."Disk sistemi hatlarini otomatik olarak düzelt" kutucugunu isaretleyin. Bunu yaptiginizda size birde bozuk sektörleri düzeltme seçenegi sunulacaktir ki buna "evet" demeyi isteyeceksiniz. Herhangi bozuk bir sektörü düzeltmek sisteminize gözle görülür bir hiz artisi saglar.


6. Geçici dosyalardan kurtulun: Windows, sabit diskinizi doldurup sisteminizi yavaslatan geçici dosyalari saklamak konusunda kötü bir üne sahiptir. Bu geçici dosyalar siz onlari aramadikça asla ortaya çikmazlar, iste tam bu noktada disk temizleme araci yardimimiza kosuyor. Otomatik bir disk temizleme baslatmak için baslat menüsünden Programlara girin. Donatilarin altindan Sistem Araçlarina gidin. Iste orada disk temizlemenin ikonunu görürsünüz. Sadece temizleme programini çalistirin ve program size hangi dosyalari güvenle silebileceginizi göstersin (bu dosyalar genellikle geçici dosyalar veya geri dönüsüm kutusundan henüz bosaltmadiginiz dosyalar olur). Bu dosyalari sildiginizde ne kadar yer kazandiginiza sasiracaksiniz.

7. Masaüstünüzü temizleyin: Aranizdan bazilari - onlar kendilerini biliyorlar – gerçek masaüstleri kadar karmasik ve düzensiz sanal masaüstlerine sahip. Büyük bir mesele gibi gözükmese de Windows'un sizi arada sirada masaüstünüzü temizleyin uyarilari ile dürtüklemesi son derece önemlidir (ki benim gibi genellikle bu uyarilari göz ardi edersiniz). Masaüstünüzdeki her türlü nesneyi kontrol edin ve kullanmadiginiz kisayollari silin - geri kalan dosyalarinizi organize edin.


8. Gelen Kutunuzu bosaltin: Eger Outlook veya Outlook Express kullanicisi iseniz etrafta dolasan eski maillerinizin miktarini kontrol etmek istersiniz. Bunlar belleginizi doldurup bilgisayarinizin oldugundan daha yavas çalismasina sebep olabilir. Eger hala spam klasörünü kontrol etmediyseniz PC'nizi tamamen bos yere tikamis olursunuz. Eski mailleriniz arasinda söyle bir tur atip artik ihtiyaciniz olmayanlari seçin ve kurtulun.

9. Windows'u yeniden yükleyin: Eger bilgisayar düzeltmelerinden biktiysaniz veya kaybedecek zamaniniz yok ise temiz bir Windows kurulumu sisteminize hiz getirmek için farkli bir yol olabilir. Ise baslamadan önce önemli olan tüm bilgilerinizi yedekleyin aksi takdirede dosyalarinizi kaybedebilirsiniz. Sonrasinda temiz bir sayfa açmak için sabit diskinize format atin, programlarinizi yeniden kurun ve yedeklerinizden dosyalarinizi masaüstünüze geri yükleyin. Böylece senelerdir sisteminizi yavaslatmis olan gereksiz dosyalardan kurtulmus olursunuz. Esas yeniden yükleme islemi eger bilgisayarinizla gelmis bir kurtarma diski varsa çok daha kolay olabilir; ama hazirlikli olun tüm programlarinizi yeniden yüklemek uzun sürebilir.

10. Virüslere karsi kontrol edin: Bilgisayariniza nelerin sizdigi konusunda asla tamamen emin olamazsiniz, bu yüzden anti-virüs programinizin en son güncellestirmelere sahip oldugunu kontrol edin ve bilgisayarinizi tamamiyla taratin. Anti-virüs programlari genellikle kendilerini yasal Windows programlari olarak gösterirler ve sizin bile farkinda olmadiginiz yerlerde saklanabilirler. Eger hala bir anti-virüs programiniz yoksa (kendinizden utanin!) ücretsiz bir alternatif olan Avast! programini kullanabilirsiniz.


11. Gereksiz servisleri durdurun: Yeni bir program yüklediginizde bu program kendini genellikle Windows açilisinda otomatik olarak yüklenen programlar arasina atar. Tüm bu gereksiz programlar bilgisayarinizi yavaslatabilir. Bu programlari baslat menüsündeki Çalistir komutuna basarak devre disi birakabilirsiniz. Çalistir kutucuguna "msconfig" yazin. Çikan pencerede "Baslangiç" sekmesine geçin. Burada açilisinizi yavaslatan tüm programlari görebilirsiniz. Tamamen gereksiz gözüken her programdan kurtulun ama Windows bilesenlerini devre disi birakmaktan kaçinin.

12. Güncellestirmeleri yükleyin: Bilgisayarinizdaki isletim sisteminizi ve sürücülerinizi güncel tutmak genel sistem performansi için çok önemlidir. Güncellestirmeler bilgisayarinizi daha güvenli ve tutarli çalismasini saglar ve dolayli olarak performansi etkiler. Birçok Windows güncellestirmesi internetten indirip kurulabilir ama bu is için Microsoft Update'i veya otomatik güncellestirmeleri kullanabilirsiniz. Microsoft Update sitesi sadece Internet Explorer üzerinden erisilebilir.

13. Eski ag baglantilarini silin: Bilgisayarinizi yavaslatabilecek bir diger unsur ise eski ag baglantilaridir. Bilgisayariniz artik kullanilmayan eski sürücüleri ve portlari aramak için zaman kaybedecektir. Bu baglantilari Denetim Masasindan Ag Baglantilarina girip silebilirsiniz. Bilgisayarinizin tanidigi aglarin listesini görebilir ve artik kullanmadiklarinizi silebilirsiniz.


Teknoloji hayatinizi kolaylastirma için var olmali, daha çok sinir bozucu hale getirmek için degil. Umariz bu püf noktalar bilgisayarinizin ise baslamasini birkaç dakika olsun hizlandirir veya bir programi açma süresini (veya birkaç programi) bir nebze olsun düsürür. Ama tüm bu püf noktalari uygulamaniza ragmen bilgisayariniz hala hizlanmamakta direniyorsa onu artik PC cennetine yollamanin vakti gelmis demektir. Ama sakin bu püf noktalari denemeden pes etmeyin. Yeni bir PC almanin aksine tüm bu püf noktalari ücretsizdir, dolayisiyla denemek ile hiçbir sey kaybetmezsiniz.

ALINTIDIR...SDN ShiftDalete.Net