2010 Kutlamaları

Gönderen Şakir KOÇ 1 Oca 2010


İstanbul, polisin aldığı güvenlik önemleriyle 2010'a olaysız girdi. Şehir genelinde 5 bin polis görev aldı. Taksim'de İstiklal Caddesi'ne çıkan tüm sokaklara yerleştirilen güven timleri alana giren vatandaşları aradı. Taksim Meydanı'na kurulan MOBESE Görüntü Merkezi'nden İstiklal Caddesi 60 sabit kamera, 50 seyyar kamera ve 16 büyük kamerayla saniye saniye izlendi.

-Yeni yıl kutlamalarında olumsuz olaylara sahne olan İstanbul, 2010'a sakin girdi. Bunda polisin aldığı yoğun güvenlik önlemleri etkili oldu. Dün gece boyunca İstanbul genelinde 5 bin, kutlamaların merkezi Taksim'de ise 2 bin polis görev yaptı. Taksim'de İstiklal Caddesi'ne çıkan tüm sokaklara yerleştirilen güven timleri şüpheli gördükleri kişiler üzerinde arama yaptı. Polis timleri küçük çaplı olaylara anında müdahale etti. Taksim Meydanı'na kurulan MOBESE Görüntü Merkezi'nden İstiklal Caddesi 60 sabit kamera, 50 seyyar kamera ve 16 büyük kamerayla saniye saniye izlendi. İstanbul Valisi Muammer Güler ve Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da polisin çalışmalarını yerinde denetledi.

Taksim Meydanı, akşam saatlerinden itibaren çok sayıda İstanbullunun buluşma noktası oldu. Meydanda yeni yıl kutlamaları dolayısıyla alınan güvenlik önlemleri uygulamaya konulurken kalabalık, saatler ilerledikçe daha da arttı. Yeni yıl yaklaştıkça yaşanan coşku da büyüdü. Hep bir ağızdan geri sayım yaparak 2010'u karşılayan İstanbullular, birbirlerine sarılarak yeni yılı kutladı. Coşkuya alanda bulunan turistler de katıldı.

Yılbaşı dolayısıyla ışıklandırma çalışması yapılan Beyoğlu, ışıl ışıl görüntüsüyle kutlamalara ayrı bir renk kattı.

Taksim Meydanı, Büyükşehir Belediyesi tarafından aydınlatılırken, İstiklal Caddesi'nin aydınlatılması İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından gerçekleştirildi.

İstanbul polisi, yeni yıl kutlamaları dolayısıyla Taksim'de çeşitli birimlerden oluşan 2 bin polis görevlendirdi. Bunlar arasında 300 kişilik "Güven Timi'' de yankesicilik, hırsızlık ve taciz olaylarına karşı simitçi, sucu ve çeşitli meslek gruplarını içeren görünümlerde bölgede görev yaptı.

Taksim Meydanı ve çevresini 4 sabit açılı, 1 döner kamera ile takip eden polis, yılbaşı öncesi bölgeye 1'i döner kamera olmak üzere 5 yeni kamera daha ekledi. Alınan önlemlere, uydu bağlantılı seyyar araçlar da katıldı.

Yılbaşını kutlamak üzere Taksim'e gelenler arasındaki iki farklı grubun, karşılıklı sloganlar atarak sebep oldukları gerginlik, polis ekiplerinin zamanında müdahalesiyle büyümeden önlendi. İstiklal Caddesi girişinde ellerinde bira şişeleri bulunan gruplardan biri zafer işareti yapıp 'Biji serok Apo' sloganı atarken, bir başka grup da bozkurt işareti yaparak 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganlarıyla karşılık verdi. Grupların karşılıklı olarak birbirlerine yabancı madde atmaya başladıkları esnada araya polis girdi. Grupları dağıtarak gerginliğin büyümesini önledi.

İstanbul'da bazı vatandaşlar, yeni yıla Boğaziçi Köprüsü üzerinde 'merhaba' dedi. 2010 yılına Boğaziçi Köprüsü üzerinde girmek isteyen vatandaşlar saatler öncesinden köprü girişlerinde bekledi. Geri sayımın başladığı 23.59'da araçlarını çalıştıran vatandaşlar saatler 24.00'ı gösterdiğinde çığlıklar atarak yeni yılı karşıladı.

2010'un ilk bebeğine Esma ismi verildi

İstanbul'da 2010 yılının ilk bebeği, Zeytinburnu Kadın ve Çocuk Hastanesi'nde hayata gözlerini açtı. Hikmet-Hatice Özarslan çifti, 3 kilo 710 gram ağırlığındaki kız çocuklarına Esma ismini koydu. Baba Hikmet Özarslan, "3 çocuğumuz var. Diğer ikisi erkek. Esma ilk kızımız oldu. Çok mutluyuz. Allah herkese böyle bir mutluluk yaşatsın. Allah'ın 99 ismini niteleyen Esma-ül Hüsna nedeniyle kızımıza bu ismi koyduk." dedi.