Haiti'de Sokak Ortasında İnfaz

Gönderen Şakir KOÇ 17 Oca 2010


Haiti açıklarında meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki depremde, aralarında cumhurbaşkanlığı sarayının da bulunduğu birçok bina çöktü. Sokaklar cesetlerle doldu, bölge acil yardım bekliyor.

Bu bekleyiş sırasında da halk arasında yaşanan gerginlik sokaklardaki şiddetin boyutunu artırdı. Erkeklerden ve çocuklardan oluşan bir çete, gün ortasında hırsızlık yaptığına inandıkları bir adamı çırılçıplak soydu. Daha sonra da ellerini ve ayaklarını bağlayarak dövmeye başladı.

Uzun süre sokaklarda sürüklenen ve şiddet gören adam kendinden geçtikten sonra toplanan çöplerle yakılarak linç edildi.

Bölgede yıkılan ev ve dükkanları yağmalayanların sayısı arttıkça bu çeşit şiddet olaylarının da artması bekleniyor.

Hırsızlar yağmalamak için yıkılan binaların yanı sıra içinde yardım malzemesi bulunan ve yol kenarına yapılan içinde yıkıntılarla çürüyen vücutların olduğu geçici çadırları da hedef alıyor.

Halkı hırsızlardan korumak ve güvenliği sağlamak isteyen bazı erkekler ise ellerinde palalar veya tüfeklerle sokaklarda devriye geziyor.

Rus arama ekibinin bir üyesi, bölgede hakim olan genel güvensizlik yüzünden karanlık çöktükten sonra yardım çalışmalarına ara vermek zorunda kaldıklarını söylüyor.

Bölgede çıkan sorunların bir sebebi de çöken binaların arasında şehrin ana cezaevinin olması. Suçluların çoğunun kayıp olduğu söyleniyor.

Yetkililer 200 bin kişinin öldüğünü söylerken uluslararası yardımı bekleyenlerle akrabalarını teşhis etmek isteyen ve akrabalarını arayanların arasındaki gerilim de artıyor.

NTV