Tokat Sigara Fabrikası’nı Tokatlılar Aldı

Gönderen Şakir KOÇ 22 Mar 2010

British Amerikan Tobacco (BAT) tarafından diğer 5 fabrika ile birlikte blok olarak satın alınan Tokat Sigara Fabrikası kapatılırken, atıl durumda olan fabrika, Tokatlı işadamları tarafından oluşturulan konsorsiyum Ülpaş ve Fezalar Grup tarafından satın alındı. Endüstriyel tarım tesisleri olarak dizayn edilerek yeniden ekonomiye kazandırılması beklenen fabrikanın istihdam ve ekonomik girdi sağlaması bekleniyor.

Yeni Çınar Oteli’nde düzenlenen basın açıklaması yapan AK Parti Tokat Milletvekili Hüseyin Gülsün, fabrikanın ülke ekonomisine kazandırılması için yaptıkları çalışmaları dile getirdi. Gülsün, "122 bin metrekarelik kapalı alanı olan 400 dönümlük bir boş yer Türkiye'de şuanda hiçbir yerde yok. Buraya bir işletme yapılmasını arzu ediyorduk. Bu anlamda büyük firmalarla görüşmemiz oldu. Ama ses çıkmadı. Daha sonra Tokatlı iki büyük Ülpaş ve Fezalar Grup’la konuştuk, onlar da talip oldular. BAT Firması ile bu arkadaşları buluşturduk. En son Fezalar Grup'un sahibi arkadaşımız İngiltere'ye gitti ve bu işi bitirdi. Şuanda BAT'ın mülkiyetinde olan Tokat Sigara Fabrikası, Tokatlı iki işadamımız tarafından satın alındı. Burada ne yapılması konusunda günlerce konuşuldu ve 9 tane tarımsal endüstriye dayalı fabrika kurulacak. Bunlar salça, ketçap, pekmez, cips, ay çiçek yağı, karton mukavva kutu fabrikası, domates kurutma tesisi ve birde yani sebze ve meyve ihracatı yapacak şekilde dizayn edilmiş bir departman kurulacak. Tokat ekonomisine bunlar kazandırılacak" dedi.

Fabrika'yı öz kaynakları ile alan iki firmanın yapılacak yatırım için kredi kullanacağını ifade eden Gülsün, "Biz burada başka fabrikalar yaptırabilirdik ama hiç birisinin bunun kadar faydası olmayacaktı. Çünkü Tokatlılar üretecek, mamul hale getirilecek ve yurt dışına satılacak. 2 yıl içerisinde 450 kişi çalışacak. Bu rakam daha sonra kendi ifadeleri bin kişiye kadar çıkacak. Binlerce insan buraya mal üretecek, bu mallar burada mamul haline getirilecek. Orada çalışandan ziyade, mal üretecek insanların ekonomiye kazandırılması bizle için önemli" diye konuştu.

FABRİKA NİSAN AYINDA TESLİM ALINACAK

Fabrika ile ilgili anlaşmaların yapılarak kaporanın verildiğini ifade eden Gülsün, "Haziran ayında buranın özelleştirilmesinin 2. yılı olacak. Özelleştirme kanuna göre, 2 yıl içinde satışını yasaklamışlar. Eğer satarsa yüzde 18 KDV ödeyecekler. Yüzde 18 KDV'yi ödememek için şuanda bir satış sözleşmesi yapıldı. Nisan ayı içerisinde teslim alınacak. Bir taraftan onlar makineleri imha ederken, bir taraftan bunlar bu departmanları tek tek teslim alacaklar" şeklinde konuştu.

SİGARA MAKİNALARI İMHA EDİLİYOR

Gülsün, BAT tarafından fabrikada bulunan makinelerin imha edildiğini ifade ederek, şunları söyledi: "Bu fabrika şuandan cıvatasından makinesine kadar her şeyi toprağı da dahil BAT'ın. Özelleştirmede Tütün Üst Kurulu'nun da talimatı ile artık burada sigara üretilmemek amacıyla anlaşıldı. Burada BAT ya sigara üretecek veya kimse sigara üretemeyecek. Bu sözleşmelerinde var hem de Tütün Üst Kurulu bunu şart koşuyor. Şuan imha edilen o makineler BAT'ın makineleri. Burada sigara üretmediği için Tütün Üst Kurulu ‘o makineleri yerinde imha edeceksiniz’ dedi. Dev büyük makinelerin hepsi bir başkasının eline geçmek suretiyle merdiven altında üretim olmasın diye imha edilecek. Adamlar, TEKEL markasının ismini aldılar. Bunlar imalatını Samsun ve İzmir'de yapıyor. Son alınan makinelerin yüzde 80'ini Samsun ve İzmir'e götürdüler. Ama bu imha edilen makineler sigara imalatı için yapılan makineler" diye konuştu.

22 Şubat 2008 tarihinde varlık satışı yöntemiyle gerçekleştirilen ihalede TEKEL'e ait İstanbul, Adana, Ballıca, Bitlis, Malatya ve Tokat sigara fabrikaları ihaleye çıkartılarak satılmıştı. İhaleyi British Amerikan Tobacco(BAT) 1 milyar 720 milyon dolar ile kazanmıştı.