"Türkiye'de Bağımsız Bir Yargı Yok"

Gönderen Şakir KOÇ 22 Şub 2010


Tokat'ta "AK Belediyeler" buluşmasının ikincisi parti binasında il, ilçe ve belde belediye başkanlarının katılımıyla yapıldı. AK Parti Tokat İl Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, ilçelerde devam eden toplantılarla sorunların mahallinde tartışılıp ele alınmaya devam edeceğini kaydetti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın mart ayının ilk haftalarında Tokat'a gelerek temaslarda bulunacağını ifade eden Eroğlu, ayrıca Erzurum'da süren soruşturma ve sonrasında Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in tutuklanmasıyla gelişen süreçte Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) verdiği karara değindi.

Eroğlu, "Önce Danıştay'ın katsayı kararı ile beraber başlayan daha sonrada HSYK'nın vermiş olduğu bir kararla birlikte doruğa ulaşan hukuka, adalete, demokrasiye sığmayan bir karara imza atılmıştır. Burada ne yazık ki HSYK yetki gaspı yapmıştır. HSYK idari bir kuruldur, yargı denetimi yaparak devam eden bir soruşturmaya müdahale etmiştir. Bu ülkemizin hukuku ve demokrasisine ağır bir darbe olmuştur. Bugün hukuk ve demokrasi bu pranga ile birlikte birinci sınıf ülkelerdeki hukuk ve demokrasiye ilerleme anlamında yara almıştır " diye konuştu.

AK Parti Tokat Milletvekili Dilek Yüksel ise HSYK'nın verdiği kararda iktidar ve muhalefet partisinin durdukları noktanın önemli olduğunu kaydetti. Yüksel, mini bir yargı reformunun gündeme gelmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade ederek, "Biz arzu ediyoruz ki, Türkiye'de kuvvetler ayrılığı ilkesi işlenirken; yasama, yürütme ve yargının bağımsızlığı söz konusu olsun. Ama maalesef bugün Türkiye'de bağımsız bir yargı yoktur. Bugün siyasi partilerin üzerinde otorite sağlamaya çalışan bir yargı sistemi vardır.

Bununda önümüzdeki günlerde gerçekleşecek olan yargı reformu ile normalleşmesini ümit ediyoruz" diye konuştu.

Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek ise kendi içlerindeki birlikteliği, beraberliği üst düzeye çıkarmak için bu tür toplantıların bundan sonra ki süreçte devam edeceğini kaydetti.