Tokat'ta Eylem Var

Gönderen Şakir KOÇ 14 Kas 2009

TURHAL- Şeker İş sendikası bağlı Yozgat, Çorum, Ankara, Samsun Çarşamba ve Turhal şeker fabrikası çalışanları ellerinde çeşitli dövizler taşıyarak yaklaşık bin- bin beş yüz kişi Turhal şehir stadyumu önünde toplanarak fabrikanın özelleştirilmesine karşı toplu halde sloganlar atarak belediye önündeki miting alanına yürüdüler.

Kortej yürüyüş boyunca ellerinde taşıdıkları ‘Bizde şeker açılımı istiyoruz’, Dağdan inene iş var bize..?, ‘Şehitlerimiz çok işimiz yok’ yazılı dövizler ve ‘Turhallı uyuma fabrikana sahip çık’ , ‘Vur vur inlesin AKP dinlesin’, ‘Turhallı sandıkta hesap soracak,’ Tekel kapandı sıra şekerde,’ sloganları atarak şehir merkezi cumhuriyet meydanı belediye önüne kadar yürüdü. Miting alanında bulunan tır dorsesi’nin üstünde hazırlanan kürsüde vatandaşlara ve sendika üyelerine seslenen CHP Tokat milletvekili Orhan Ziya Diren; ‘‘Demokrasi getireceğiz diyerek tüm fabrikalarımızı özelleştirme adı altında bir bir satıyorlar. CHP olarak özelleştirmeye karşı değiliz. Uluslar arası sanayide rekabet için elbette özelleştirmeler yapılacaktır. Özelleştirmeler Türk milletine mal edilmek üzere oradan ekmek yiyen, orada çalışan pancar üreticilerine, fabrikada çalışan üreticilerin ortak olmaları sağlanacak, artan kısmı da Türk halkının emrine borsa açılmak üzere elde edilecek kazanç Türk halkının cebine girecektir. Yabancıların cebine hayır. Tokat’ta mitinglerde bar bar bağırdık. Cumhuriyetin birikimlerini, böyle hovardaca satan iktidara oy vermeyin. Şimdi burayı satarsanız bizde seni satacağız diyorsunuz. Çok haklısınız.’’dedi. CHP milletvekili Orhan Diren’in konuşması sırasında bir vatandaş sizi de gördük diye bağırarak protesto etti.

Konuşmacı olarak kürsüye gelen MHP Tokat milletvekili Reşat Doğru ise; ‘‘ Tokat sigara fabrikasını satmayın çalışanlar perişan olacak dedik. Tüm sigara fabrikalarını sattılar. Fabrikalar kapandı çalışanlar işsiz kaldı. Çalışanların hepsi 4/B konumunda işlerini kaybedecek konuma geldiler. Değerli Turhallılar bu yaşananlar size bir örnektir. Fabrika yakın bir zamanda satıldığında kapanacak ve işçiler işlerini kaybedecekler.’’dedi.

Türk iş sendikasına bağlı şeker iş sendikası genel başkan yardımcısı Vahap Polat ise; ‘‘ Kurtuluş savaşı zamanında bir vatandaş ‘sayın paşam diyor ülkemizi kurtardık diyor’ Gazi Mustafa Kemal Paşada ‘kurtardık doğru , ama ekonomik bağımsızlığımız olamayınca bu iş olmaz diyor.’’şeklinde konuştu.

Konuşmaların arasında kürsüye gelerek şiir okuyan işçi kızı Filiz Baskın duygulu anlar yaşattı.

Gazi Mustafa Kemal’in Turhal’a ilk geliş fotoğraflarını Bekir Arslan elinde tutarak paşam satıyorlar diyerek haykırdı.


Kaynak:Tokathaber.biz